top of page

Därför kliver du inte utanför trygghetszonen

Förändring är inte lätt. Innan vi börjar ta steg mot våra mål kan det vara hjälpsamt att få en bättre förståelse för vad som kan hindra oss på vägen. Fortsätt läsa inlägget för att få veta mer om vanliga hinder för förändring.



Har du haft stunder då du har varit motiverad att utmana dig själv och ta steg mot förändring, men så går veckorna och ingen förändring sker? Och när förändringen uteblir kanske du klankar ner på dig själv för att du inte nådde målet du hade satt upp för dig själv? Vet du vad? Vi hamnar alla där. Istället för att låta de självkritiska tankarna få utrymme kan vi se över vad det var som hindrade oss från att skapa förändring.


Ibland kan det vara yttre hinder som försvårar vår förändring. Det kan tillexempel röra sig om hinder i form av energi, ekonomi, socialt stöd eller färdigheter som krävs för att närma sig målet. Utöver yttre hinder kan det handla om inre hinder inom oss själva som gör att vi inte riktigt vågar ta det där steget som vi innerst inne vill.


Nedan följer fyra vanliga inre hinder för förändring. Känner du igen dig i någon av dem?


1. Undvika obehag


När vi testar nya beteenden eller utmanar oss själva så kommer det förmodligen att väcka obehag. Som jag tidigare har skrivit om så är obehag ofta en oundviklig del av att utvecklas och skapa förändring. Ibland behöver obehaget inte vara något dåligt, utan snarare en signal på att vi kliver utanför vår trygghetszon. Är vi inte villiga att möta obehaget är risken stor att vi inte tar steget mot förändring.


Hur du hanterar det: skriv ner jobbiga tankar, känslor, impulser och minnen som skulle kunna dyka upp. Är du villig att möta dem? Kan du tänka dig att ge plats åt dem? Påminn dig själv om riktningen du har satt för dig själv och varför den är viktig för dig.



2. Fastnar i tankar


Det är lätt att fastna i tankar som berättar för oss varför vi inte kan eller borde skapa förändring: "tänk om det inte funkar?" eller "det är ingen idé, jag har inte vad som krävs". Så länge vi fastnar i tankarna så kommer vi förmodligen att stanna kvar i trygghetszonen.


Hur du hanterar det: skriv ner och notera vilka tankar som dyker upp. Låt tankar finnas där, och fundera på om tankarna hjälper dig närmare det liv du vill leva eller inte. Vad händer om du låter dig styras av tankarna? Och vad skulle hända om du låter dem finnas där i bakgrunden samtidigt som du fortsätter ta steg mot förändring?



3. Orealistiska mål


Ibland siktar vi för högt i våra mål redan från start. Det är lätt hänt att vi går för snabbt fram i våra mål genom att ta för stora steg eller pusha oss själva för hårt. Ibland kan vi också fastna i att vi vill göra saker perfekt. Det skapar svårare förutsättningar för att lyckas ta steg mot förändring.


Hur du hanterar det: gör dina mål till mindre och lättare steg. Stäm av med dig själv ifall stegen är realistiska att genomföra. Börja i en liten skala och jobba dig framåt med små, hanterbara steg.



4. Glömmer vad som är viktigt för dig


Om vi inte är i kontakt med eller glömmer bort våra värden (vad som är viktigt för oss) så är det svårt att utmana sig själv. Varför göra något jobbigt om det inte är viktigt för oss?


Hur du hanterar det: Försök komma i kontakt med vad som är viktigt för dig och syftet med förändringen. Skapa kontakt med vad du vill närma dig på sikt. Vilka viktiga värden ignorerar eller överger du ifall du inte tar steg mot förändring?




Att gå igenom ovanstående punkter innan du utmanar dig själv kan vara en stor hjälp för att lyckas ta steg mot förändring. Den stora utmaningen kvarstår fortfarande, men nu är du åtminstone lite bättre rustad för att möta potentiella hinder. Om du vill veta mer om hur du kan komma igång med beteendeförändring kan du läsa mitt tidigare blogginlägg "Börja ta steg mot förändring".


댓글


bottom of page