top of page

Fånga fatt i vad som är viktigt för dig

Ibland är det lättare sagt än gjort att hitta det som vi genuint värdesätter, det som är vår kompass och det som vi vill att livet ska handla om. Många upplever att det kan låsa sig ganska snabbt, för att man kanske fastnar i tankar om måsten och borden, att det är så ovant att stanna upp och fundera på vad jag själv faktiskt vill och tycker om, eller att det ändå känns så långt bort att kunna leva livet mer så som vi vill och att det därför känns meningslöst att tänka på. 



Värden och det som är viktigt för dig

När vi arbetar med det som är genuint meningsfullt och värdefullt för oss, brukar vi använda begreppet "värden". Att agera i linje med sina värden innebär att du bete dig som den personen du vill vara, att leva livet på ditt sätt och att behandla dig själv och andra så som du verkligen vill. Det är som din egna inre kompass att vägledas av och poängen är just att det är din och att det är du som bestämmer, så det finns inget rätt eller fel. Exempel på värden är närvaro, omsorg, nyfikenhet, utveckling, frihet, flexibilitet, tacksamhet eller kreativitet. Värden kan ändras över tid och olika värden kan också vara olika viktiga under vissa perioder i livet. 


För vissa kommer värden till en väldigt snabbt, eller så känner du att du redan lever i linje med dina värden. Men om du tillhör dem som inte hittar något direkt svar om du får frågan om vad är viktigt för dig eller där det blir ett trassel av tankar, förväntningar, krav och måsten och borden så ska vi gå igenom några strategier för att förhoppningsvis få ett tydligare svar: 


Brainstorma 

Brainstorma fritt och skriv ner så mycket eller lite du kommer på. Se om svaren har någon gemensam nämnare eller ger vägledning kring ditt viktiga. Om du ska sammanfatta det du har skrivit, vilka ord kan du använda då? Sätt dig ner med papper och penna och fundera över:


  • Vad bryr du dig om? Vilka tycker du om att vara med?

  • Finns det saker som gör dig upprymd, peppad eller engagerad?

  • Finns det saker som inspirerar dig?

  • När känner du tacksamhet?

  • Finns det stunder eller perioder där du har känt att du lever livet så som du vill?

  • Finns det saker som gör dig stolt eller där du känner att du lyckas och är nöjd?

  • Finns det stunder där du tycker om dig själv? Och vad är det för stunder i så fall?


Gå tillbaka till ett minne

Fundera över ett minne du har som du tycker om och som känns fint och meningsfullt för dig. Blunda och måla upp minnet så tydligt du kan för dig själv och försök komma åt känslan som du hade där och då. Sitt med minnet i några minuter och skriv sen ner vad i minnet som gör att det känns viktigt och fint för dig. Hur agerade du i den situationen? Hur behandlade du dig själv och andra? Hur hade någon annan beskrivit dig utifrån dina beteenden där och då? Om du ska välja två eller tre ord som sammanfattar minnet, vilka ord dyker upp då? Och är det något av det som kan vara ditt viktiga? 


Dokumentären om dig under en magisk vecka

Om du magiskt nog kunde vara dig själv till 100% varenda sekund under en vecka, hur skulle det  se ut om ett kamerateam filmade dig under den veckan? Du skulle ju förmodligen känna dig annorlunda jämfört med nu, kanske tryggare, gladare, lugnare men det kan ju inte kamerateamet fånga på bild. Så vad skulle dom se? Vad skulle du göra? Hur skulle du bete dig? Och vilka ord sammanfattar den veckan? Och hur blir det om du tänker att dom orden är dina värden? 


Dokumentera i vardagen

Testa att under en vecka ta bilder på saker, ställen och aktiviteter, printscreena saker som dyker upp som du fastnar vid, som känns meningsfulla, lite härliga eller där något i dig glittrar till. I slutet av veckan går du igenom bilderna och ser om det finns ett mönster eller om det dyker upp något ord som sammanfattar det du har sparat. 


Se upp så att det inte blir nya måsten! 

Värden behöver hållas med lätt hand: vi vill vara medvetna om våra värden och vägledas av dem men vi vill inte haka fast för hårt med dem. Då förvandlas de plötsligt till regler och måsten istället. Lite som att ha med sig en kompass under en fjällvandring; du behöver inte hålla den krampaktigt under hela vandringen utan du kan ta upp den till och från när du behöver riktning. Kom ihåg att arbete med värden aldrig handlar om att uppnå det “perfekta livet”, utan snarare en strävan om att bli bättre på att ta steg i vår värderade riktning generellt.


P.S. Du kan även lyssna på Lyckopusslet podcast avsnitt "Så hittar du ditt viktiga" . Du hittar avsnittet under fliken "Podcast".



Комментарии


bottom of page