Inom positiv psykologi tittar man närmare på vad som skapar välbefinnande. För hälsa är ju inte bara avsaknad av ohälsa utan vårt välmående handlar om så mycket mer än så; det handlar ju om livskvalitet, att få utvecklas och känna framåtrörelse och om att känna sig trygg. I det här inlägget kan du läsa mer om hur du kan fokusera på dina styrkor och göra mer av det du är bra på!
Inom den positiva psykologin är fokus på individens inneboende resurser och hur de kan utvecklas. Man fokuserar på det positiva, det där som får oss att känna att vi kommer till vår rätt, att vi är oss själva och att vi känner oss trygga. Att jobba med sig själv på det här sättet har visat sig göra det enklare att hantera stress, ångest och bakslag och gör det dessutom lättare för oss att hantera förändringar, se möjligheter och gör oss mer öppna och empatiska mot andra.
Vad är en styrka?
En styrka är en personlig egenskap som ger dig energi, som får dig att känna dig som ditt sanna jag och som kan leda till bästa möjliga prestation. Oftast kan dina styrkor vara saker som du känner att du är bra på eller det som du gör utan så stor ansträngning eller sånt som kommer helt naturligt just för att du är du. Styrkor behöver inte vara typiska "anställningsintervjustyrkor "som att vara bra på att "ha många bollar i luften" utan det kan vara precis vad som helst; att steka pannkakor, att komma ihåg folks födelsedagar, att göra det mysigt hemma, att svara på sms eller något helt annat.
Ibland är det svårt att hitta våra styrkor. Vi kanske inte är medvetna om dem eller tar dem för givet. Det är också lätt hänt att vi antar att andra personer gör de sakerna minst lika bra som vi gör dem så därför ser vi dem inte som egna styrkor. Så hur kan man göra för att börja hitta och uppmärksamma sina styrkor?
Uppmärksamma dina styrkor
Boka in ett möte med dig själv där du faktiskt sätter dig ner med papper och penna och funderar över vad är du bra på. Vad är dina styrkor och talanger? I vilka sammanhang kommer du till din rätt? Vad upplever du att du ofta kan göra utan större ansträngning? Om det känns svårt att hitta sina styrkor finns det några frågor som du kan ställa dig själv för att börja komma igång:
Vad gillar du med dig själv, stort som smått?
Vad har du uppnått i livet både i det stora och i det lilla?
Vilka färdigheter har du lärt dig? ( i jobbet, språk, hobby, sociala färdigheter?)
Hur skulle en närstående beskriva dig?
Vilka dåliga egenskaper har du INTE? (tex om du inte beskriver dig själv som elak, vad är du då?)
Ha med dig listan under veckan och fyll på allteftersom. Var snäll mot dig själv och se framsteget i att ha påbörjat listan även om det kanske bara är en, två punkter som du skriver ner till en början. Låt det få ta tid och var medveten om att det kanske inte faller sig naturligt till en början.
Återupplev dina styrkor
När du har uppmärksammat dina styrkor så är nästa steg att låta dem sjunka in och göra dem mer “verkliga”, så att du kan ta till dig dem mer ordentligt. Det här steget är särskilt viktigt om vi brottas med mycket självkritik eller tvivlar på oss själva. Gå igenom listan och sätt dig en stund och återupplev ett minne som är kopplat till dina styrkor. Vad hände? Vad gjorde du då? Tänk tillbaka och låt det sjunka in.
Gör mer av det du är bra på
Utifrån din lista med styrkor är nästa steg att börja föra in dina styrkor i vardagen och aktivt välja dem i din vardag. Se vad händer om du aktivt lägger mer fokus på det du är bra på genom att göra mer av det. Om jag till exempel har en styrka i att småprata med andra människor kan ett steg i vardagen vara att hälsa på kollegorna på kontoret. Om jag har en styrka i att lära mig nya saker kan ett steg vara att se på en dokumentär eller läsa en spännande artikel.
Det kan också handla om att släppa kampen med att försöka göra saker som går tvärtemot dina styrkor. Istället för att försöka gå upp tidigt på morgonen kan du landa i att du är bra på att göra saker på kvällen och att din styrka är att vara en produktiv kvällsmänniska snarare än att försöka bli en morgonmänniska. Eller att du är bra på att alltid ta tag i disken dagen efter och att då låta det vara så, snarare än att tänka att du måste bli en person som diskar på kvällen.
Det är mer självmedkännande att vara förstående, förlåtande och tolererande mot att vi har vissa saker som vi är mindre bra på och som därför kanske inte kan bli våra styrkor och att inte lägga massa energi på att försöka bli bättre på det som vi uppenbarligen har svårt för. Det är ju mer motiverande och rimligt att utgå från våra faktiska förutsättningar och göra det bästa av den personen du är och de egenskaper du har.
P.S. Om du vill veta mer om styrkor och hur du kan arbeta utifrån dem kan du även lyssna på min podcast Lyckopusslet och avsnittet "Gör det du är bra på!"