top of page

Hur du sätter din riktning i livet

Stannar du ofta upp och funderar på vad som är viktigt för dig? Alltså verkligen på djupet och på riktigt viktigt för just bara dig? Det som ger en genuin känsla av värde och meningsfullhet. Har du stämt av med dig själv att du lever det livet du vill leva? Har du säkerställt att du har en tydlig riktning för dig själv?



Om du inte kan svara med ett tydligt ”ja” på ovanstående frågor så är du precis som oss andra. De flesta av oss stannar sällan upp och reflekterar över vad som är viktigt för oss och vart vi är på väg. Istället kör vi på autopilot och fokuserar mer på att-göra-listor och måsten i vardagen. Men att ha en tydlig riktning för oss själva kan göra att vi ökar vår livskvalitet och fokuserar på det som berikar oss i livet. Med det här inlägget ska vi bena ut vad som är ”viktigt” och hur du kan börja hitta din riktning.


Vad är viktigt?

Det som är viktigt för dig i ditt liv är det som vi kallar för dina värden. Värden är våra innersta önskningar om hur vi vill agera, hur vi vill behandla oss själva och hur vi vill behandla andra och vår omvärld. Värden handlar om hur du önskar agera, inte hur du bör agera. Värden är heller inget som behöver rättfärdigas eller motiveras. Det är lite som din favoriträtt eller favoritglass, du behöver inte motiverar varför du finner just den som godast.

Exempel på värden är att vilja vara: autentisk, närvarande, kärleksfull, stöttande.


Från värden till riktning

När vi börjar få kontakt med våra värden så kan vi också börja skapa en riktning. En riktning för oss själva som vägleder oss i livet och som säkerställer att vi prioriterar det som är viktigt för oss. En tydlig riktning hjälper oss att fatta klokare och mer aktiva beslut i vår vardag. Det skapar en inre motivation som oftast är mer kraftfull än en yttre motivation (tex högre lön, beröm från andra).


Riktning är inte detsamma som mål

När vi ska sätta en riktning för oss själva och våra liv så behöver vi få koll på skillnaden mellan mål och riktning. Det är väldigt vanligt att vi hamnar i att lista en massa mål vi vill uppnå, snarare än att ringa in viktiga värden för oss.


Mål är något som vi kan bocka av. Mål är tidsbegränsade och ligger alltid i framtiden. Mål är något som vi blir klara med och som oftast kan innefatta prestation. Exempel på mål kan vara: springa 1 mil, köpa ett visst klädesplagg, få löneförhöjning, flytta till en viss adress.


Riktning å andra sidan är mer att likna som en kompass som hjälper oss att navigera i livet utifrån våra värden. Värden är något som sker här och nu. Det är inget som vi blir klara med utan snarare något som vi ständigt kan röra oss mot. Om vi tar målet ”springa 1 mil” så är riktning snarare ”ta hand om mig själv och min kropp”.


Att ha mer fokus på riktning och värden i ditt liv gör att du kan ta små steg i din vardag mot dina värden oavsett om du uppnår ditt mål eller inte. Vi kan exempelvis alltid agera mot värdet ”ta hand om mig själv och min kropp” oavsett om vi springer den där milen eller inte.


Varför är riktning och värden hjälpsamt?

När vi agerar i linje med våra värden kommer det ofta en känsla av att vara sann mot sig själv, att man lever det livet man vill leva och att man tagit steg mot att vara den personen som man vill vara. Det ger oss oftast en djupare tillfredställelse i livet och det hjälper oss att berika livet och öka vårat välbefinnande.


Hur hittar man sin egen riktning?

Det första steget är oftast att börja sätta av tid och utrymme för att fundera över vad som verkligen är viktigt och meningsfullt för just dig. Tillåt dig själv att tänka stort och fundera över hur ditt drömliv skulle se ut. Pröva att ställa dig själv följande fråga:


Du ärver en förmögenhet. Vad gör du med den? Med vem gör du det? Hur bemöter du andra? Vad vill du lägga din tid på?


Ibland kan vi fastna i en analys kring vad som är våra “sanna värden”. Den frågan är något vi kan analysera i evighet, så om du märker att du fastnar i ett funderande och dividerande så är rådet att testa! När du experimenterar med ett beteende kan du sedan utvärdera ifall det agerandet går i linje med hur du vill leva ditt liv och hur du vill vara som person.  


Steg att ta redan idag


Om du redan nu börjar få fatt i några viktiga värden för dig kan du testa att nästa morgon välja två värden som du vill fokusera lite extra på under dagen. Om jag till exempel väljer att fokusera på värdet ”vara en närvarande vän” kan jag testa att höra av mig till en vän eller vara engagerad och närvarande när jag träffar min kompis senare under dagen.


Om du fortfarande känner dig vilsen och har svårt att fånga fatt i dina värden kan du kika in på min Instagram och inlägget ”Lista över vanliga värden”. Där listar jag vanliga värden. Börja läsa igenom listan och se ifall det är några värden som känns extra viktiga för just dig.


P.S du vet väl att jag även har spelat in ett podd-avsnitt om detta? Gå in och lyssna på Lyckopusslet avsnitt 2: Vart är du på väg? om du vill höra med om värden och riktning.

Comments


bottom of page