top of page

Om lycka och hur du kan skapa stunder av glädje

Vad är egentligen lycka? Vad gör oss lyckliga? Det är många som har en strävan efter att bli lycklig men samtidigt så verkar det vara svårt att uppnå. I det här inlägget går jag igenom hur vi ser på lycka och vad vi vet hjälper oss skapa stunder av glädje och välbefinnande i våra liv.





Vad är lycka?

Det finns olika sätt att se på vad lycka är. Många ser lycka som en känsla av glädje eller tillfredsställelse, och att det är en känsla som man kan hålla kvar under en längre tid. Många kan ha bilden av att om man når lyckan så kommer man också att förbli lycklig.  Men i längden så fungerar inte det förhållningssättet särskilt bra eftersom att vi omöjligt kan hålla kvar i en känsla för evigt. För hur länge varar egentligen en bra känsla? Tänk tillbaka på ett tillfälle då du kände sprudlande glädje, hur länge fanns den glädjen där? Förmodligen dök andra känslor upp efter ett tag och den där sprudlande glädjen avtog så småningom.


Det andra sättet att se på lycka är att i mindre utsträckning sträva efter att uppnå lycka i sig, utan att istället sträva efter att leva ett meningsfullt och värdefullt liv. Att leva ett meningsfullt liv innebär att vi har stunder av glädje men också stunder av jobbiga känslor. Man kan likna det vid en relation: relationer är något som många av oss värdesätter och som vi anser ger oss mening och glädje men i relationen kan vi också hamna i bråk, irritation och besvikelse. Ett värdefullt liv innehåller alltså både härliga och jobbiga upplevelser.


Varför är det så svårt att vara lycklig?

Genom evolutionen har det varit livsviktigt att vara vaksam på hot och att hela tiden hålla utkik efter faror. Det har gjort att hjärnan har blivit expert på att leta efter det som är dåligt, farligt, riskfyllt och att zooma in på det negativa och jobbiga snarare än att kunna se det positiva. I vår evolution har det inte varit hjälpsamt att vara lycklig och nöjd utan människan har överlevt genom att snarare vara pessimistisk, vaksam och orolig.


Så som våra samhällen har varit uppbyggda över en väldigt lång tid är ofta receptet på framgång att hela tiden få mer och mer, bli bättre och bättre. I dagens samhälle finns starka krafter i form av miljardindustrier, normer och ideal som vill att vi ska jaga lycka genom att konsumera mer, vara mer och göra mer. 

Sammanfattningsvis har vi med oss mycket från evolutionen som gör att vi lider psykologiskt; att jämföra sig, granska sig själv, fokusera på vad vi saknar och känna oss missnöjda med vad vi har, samt oro för eventuella faror. Det är med andra ord svårt att vara lycklig.


Skapa stunder av glädje och välbefinnande

Så att jaga lycka är rätt svårt. Om vi istället utgår från förhållningssättet att sträva efter ett överlag värdefullt och meningsfullt liv där vi kan ha stunder av närvaro, där vi kan ta in det fina och vackra vi har runt omkring oss, så finns det vissa saker som vi ser kan hjälpa oss att stärka vårt välbefinnande. Nedan följer några punkter som vi vet hjälper oss känna glädje och välbefinnande i stunden:


Tro: på något oavsett vad det är. Det kan handla om att tro på en religion, på ödet, ett fotbollslag eller något helt annat. Det verkar inte spela någon roll vad vi tror på utan det är känslan av gemenskap och meningsfullhet som tron skapar som är det hjälpsamma för välmåendet. 


Dagdröm: om saker du ser fram emot! Vi kan vara lyckligare precis innan helgen och semestern än under de faktiskt lediga dagarna. Vi mår bra av att se fram emot något och att tänka på hur härligt det kommer bli för det aktiverar nämligen belöningscentret i hjärnan.


Återbesök fina minnen: vi har ofta svårt att vara närvarande i stunden och saker som vi har sett fram emot passerar ofta snabbt. Därför är det hjälpsamt för vårt mående att tänka tillbaka på saker i efterhand, att prata om det med andra som var med, att återberätta det för andra och att själv vara nostalgisk och att återbesöka fina minnen. 


Fira mera: fira saker som gör dig glad, smått som stort. Dela det gärna med andra för vi mår bra av att fira saker för andras skull också.


Gör härliga saker helt utan anledning: Blir du sugen på din favoriträtt, laga den fastän det är en helt vanlig tisdag. Vänta inte med det härliga utan gör det helt utan anledning, mer än den ju egentligen väldigt viktiga anledningen att det just är något som du tycker är härligt och som gör dig närvarande. 


Gör saker du är bra på: Aktiviteter där du känner att du kommer till din rätt och där du brukar ha flyt utan särskilt mycket ansträngning. Att göra det vi är bra på gör oss ofta mer uppslukade och det blir därför en form av medveten närvaro, oavsett om det är att spela tv-spel, baka, lägga pussel eller något helt annat. 


Var snäll mot andra och mot dig själv: vänlighet skapar känslor av tillfredsställelse, dels i stunden men också på sikt eftersom att snällhet sprids och chanserna att få ett vänligt bemötande tillbaka ökar. Att vara snäll mot sig själv handlar om att minska utrymmet som självkritik får och att istället fokusera på att vara uppmuntrande, stöttande och varm mot sig själv. 


Var tacksam: vi tar så lätt saker för givet i vardagen och ägnar inte saker en extra tanke. Därför behöver vi öva på att stanna upp och notera det vi är tacksamma över. Det hjälper oss att aktivt styra uppmärksamheten mot det positiva och det balanserar hjärnans tendens att annars i första hand fokusera på och zooma in på det negativa. 


Var tillsammans: känsla av sammanhang och samhörighet stärker välbefinnandet. Känslan av samhörighet behöver inte alltid komma från att man är med nära vänner eller familj utan den stärkande effekten för välmåendet kan komma från annan mer ytlig form av social interaktion. Att hälsa på busschauffören, att ha ögonkontakt, att småprata lite med grannen skapar också känsla av sammanhang.


Var dig själv: försök vara genuin mot dig själv och den just du är. När vi är oss själva kan vi vara mer medvetet närvarande i det som sker, för det är ju svårt att helt ta in gemenskap eller fina upplevelser om du inte riktigt är dig själv. Att vara sig själv kan handla om att våga ha de kläder du tycker om, göra de aktiviteter som på riktigt känns viktiga för dig och att öva på att uttrycka dina åsikter och behov. 


Slutligen

Försök inte vara lycklig! Att hela tiden försöka vara lycklig kan göra att lycka blir en prestation, något vi ska klara av och det är att sätta väldigt höga krav på oss själva. Vi kan inte beställa våra känslor och om vi hela tiden gör saker för att försöka jaga en viss känsla så tenderar vi att fastna i prestationen snarare än att faktiskt få uppleva känslan och det är tyvärr som upplagt för besvikelse och känsla av misslyckande. 


Steg att ta redan idag


Välj ut en av punkterna ovan och prioritera det beteendet lite extra under kommande vecka. Utvärderda ifall beteendet hjälper dig att leva ett meningsfullt och givande liv och se om det hjälper dig att skapa glädje och välbefinnande i stunden.


P.S. Om du vill veta mer om vanliga myter om lycka och höra mer om utmaningarna med att sträva efter lycka så kan du lyssna på min podcast Lyckopusslet avsnitt 7 "Sluta jaga lyckan!".


bottom of page