Nu närmar sig julen med stormsteg. Julen, och högtider överlag, kan vara fantastiskt roliga och fulla av meningsfulla och viktiga traditioner men för många är det tyvärr förknippat med stress över allt som ska hinnas med, press kring hur det måste vara och höga krav på att försöka leva upp till en drömmig idealbild, fastän verkligheten kanske egentligen ser helt annorlunda ut.
I det här inlägget vill jag stanna till vid hur du kan försöka göra din egen jul så snäll och bra som möjligt, oavsett vilka förutsättningar just du har. Om du inte firar jul kanske det finns delar du känner igen kopplat till andra högtider, för samma saker kan ju såklart uppstå kring vilken dag eller period som helst där det finns förväntningar på hur det borde vara.
Måsten och borden
Julen lätt blir stressig och ångestfylld utifrån allt som ska hinnas med och utifrån känslan av att det måste eller borde vara och kännas på ett visst sätt för att det ska räknas som en lyckad jul. Känslan av måsten och borden kan dels komma från omgivningen och samhället men också från oss själva. Det kan vara borden som säger åt dig hur du ska göra vid jul, med vilka personer du ska umgås med och hur du ska känna kring julen.
Dessa måsten och borden kan göra att vi blir detaljstyrda; att någon mindre detalj känns väldigt viktig och betydelsefull i stunden, men visar sig vara mindre viktig efter ett tag. Det är lätt att vi låser oss lite i vårt fokus och får tunnelseende kring vad vi ska lägga vår energi på. Vi kanske fastnar i att vi ”måste” servera hembakta pepparkakor och lussebullar, att vi ”måste” bjuda in till fika varje år, att vi ”måste” ha julafton planerad på ett visst sätt. Och när vi får tunnelseende och fastnar vid dessa mindre detaljer så blir det lätt att vi dels sätter en stor press på oss själva, men också att vi ibland går miste om att få kontakt med det som kanske egentligen är det centrala och viktiga i stunden.
Vidga perspektivet
Att vidga perspektivet är att mentalt ta ett steg tillbaka och se på situationen på håll. Vad gör det om ett halvår att jag bjöd på köpta pepparkakor istället för hemlagade? Är det verkligen en big deal att vi inte hann starta fikat exakt kl 15:00? Vad är det egentligen som är viktigt i den här stunden; kanske är det centrala att vi får umgås tillsammans, snarare än hur mycket som vara hembakat och inte? Att stanna upp och vidga perspektivet kan hjälpa oss att få kontakt med det som faktiskt känns genuint meningsfullt i stunden och det kan även hjälpa oss att njuta av det fina som finns i stunden. Det hjälper oss också att ifrågasätta dessa "måsten och borden". Kanske kan vi då istället lägga vår energi på något som känns mer värdefullt och meningsfullt.
Skriva om julreglerna
Ett annat sätt att bli mindre styrd av måsten och borden är att göra aktiva beslut kring hur du vill ha det i jul. Helt enkelt att skriva om dina "julregler". Börja med att kartlägga dina egna måsten/borden. Fundera sedan på om dessa regler är hjälpsamma för att behandla dig själv så som du vill? Går de i linje med hur du vill leva ditt liv? Är de realistiska?
Vad skulle hända om du skrev om regelboken? Och väljer att formulera andra, mindre stränga och mer realistiska riktlinjer? Som kanske går mer i linje med dina värden och vad du faktiskt vill att ditt liv ska handla om. Kanske blir det då ord som gemenskap, lugn och återhämtning som blir ledord, snarare än hembakat fika, stressat schema och massa paket? Det kanske blir mer flexibla regler som att köpa fika istället för att baka, att ta en promenad själv under dagen med släkten för att få lite egentid eller att åka hem tidigare för att din ork inte räcker till mer än så.
Ensamhet
Nu har vi tittat på julen utifrån perspektivet att det är många saker att hinna med och många att göra nöjda men på andra änden av spektrat finns ju en del som brottas med vad som är lite det motsatta problemet, nämligen att det inte finns något att hinna med för att kalendern är tom och att det istället är ensamheten som dominerar. Det kan handla om att vi faktiskt inte har någon att fira med, att vi inte kan fira med de vi hade velat vara tillsammans med eller att vi inte har tillräckligt många i vår närhet för att fylla ut julhelgen, mellandagarna och hela julledigheten.
Ensamhet är alltid en jobbig känsla för oss flockdjur att vara i men den kan bli extra påtaglig under högtider eftersom att ensamhet inte ingår i idealbilden som hela tiden förmedlas kring hur firandet ska se ut och att det kan vara jobbigt att behöva se alla julreklamer, höra om andras julplaner och att scrolla sig igenom andras firanden på sociala medier.
Hantera ensamhet
För att hantera ensamhetskänslor är tipset att göra ett schema för julhelgen där målet är att göra dagarna så uthärdliga som möjligt. Det kanske inte låter så peppande att ha det som mål, men det kan samtidigt vara där nivån behöver vara för att det ska kännas genomförbart. För om målet är att dagen ska kännas bra kan det bli för svårt att leva upp till, för det kanske inte finns förutsättningar för en toppendag rent känslomässigt.
Planera i förväg vilka punkter dagen ska innehålla. Det behöver inte vara några stora eller juliga saker utan välj aktiviteter som brukar få dig att må bra. Det gör att du inte behöver lägga tid på att fundera hur du ska fylla ut din dag eller försöka utgå från vad känslan den dagen tycker att du ska eller inte ska göra utan då har du dina beteenden klara för dig. Försök sen följa planen oavsett vad känslan säger, för då kommer dina beteenden signalera omsorg och värme vilket ju är det vi behöver när vi har det tufft.
Avslutningsvis
Utforska hur du kan göra julen så mycket som möjligt till din egen, utifrån vad du vill, behöver och har förutsättningar för. Och hur din jul än blir hoppas jag att den blir så bra som möjligt, vad det nu än betyder för just dig.
God jul!