top of page

Tänk process istället för resultat din trading

Att sätta mål för oss själva är en central del för att växa och utvecklas. Men vi måste också vara vaksamma på vart vårt fokus hamnar. Det är lätt hänt att vi fastnar i ett överdrivet fokus på själva utfallet i sig.



Inom trading kan ett fokus på utfall handla om att jag vill tjäna x kr per månad eller få x antal vinnande trades per vecka. Problemet med dessa mål är att vi har väldigt lite kontroll över dem. Om vi då inte når det målet vi önskade, så finns det risk att vi försöker kompensera genom ”overtrading” eller att vi tar onödiga risker bara för att vi vill nå vårt önskade resultat.


Särskilt vid trading och investering är det en ständig osäkerhet i hur utfallet blir. Oavsett hur vattentät vår strategi är, finns det aldrig en garanti för att den kommer generera en vinst vid varje trade. Även framgångsrika strategier går med förlust ibland, och under perioder kanske vi presterar sämre för att sedan återhämta oss.


Lägger vi allt för stort fokus resultat, finns det alltså en risk att vi utvärderar vår strategi utifrån enstaka utfall. Gick vi med vinst ser vi det som ett kvitto på att vår strategi är framgångsrik. Om vi går med förlust tolkar vi det som att vi har misslyckats och att det är något fel med vår strategi. Trots att det i det långa loppet kan vara så att vår strategi mycket väl har en edge. En ökad upptagenhet kring utfallet gör alltså att vi ofta tappar kontakten med vår process och våra långsiktiga mål. Det är därför som det ofta blir en känslomässig berg- och dalbana.


Att fokusera på processen handlar snarare om att fokusera på den strategi och de rutiner som vi behöver följa och arbeta med för att kunna uppnå dina mål. Det är ett förhållningssätt som på ett effektivt sätt får oss att fokusera på det som är inom vår kontroll. Det är särskilt viktigt i miljöer med stora risker och beslut som inkluderar stor ovisshet. Det handlar om att utveckla vår kunskap, färdigheter och förmågor. Och det är någonting som vi alltid kan göra, varje dag, i varje trade.


Så om vi har en dålig dag som slutar på minus så finns det två sätt som vi kan förhålla oss till förlusten. Antingen väljer vi att utvärdera vår prestation endast utifrån resultatet, och ser det som ett misslyckande. Eller så kan vi öva på att öppna upp för att försöka förstå varför det blev som det blev och hur vi kan göra bättre ifrån oss imorgon. I det långa loppet är det det som kommer hjälpa oss att bygga självförtroende men också förbättra vår prestation. Om utfallet blir negativt så får det vara så, det är någonting som vi alltid behöver vara beredda på.

Genom att fokusera på processen kan vi rama om hur vi ser på framgång och istället mäta framgång utifrån de steg vi tar mot att växa och utvecklas som traders. Istället för att skjuta upp vår framgång endast till det tillfället då vi har nått vårt önskade utfall.


En del i arbetet med att stärka vårt psykologiska kapital handlar om att bättre kunna uppskatta processen mot våra mål. Att lära oss och finslipa färdigheterna för att kunna vara närvarande i vår strategi, få kontakt med det vi finner meningsfullt med aktiviteten och att kunna ge oss tid att stanna upp under resans gång. Med dessa färdigheter i ryggsäcken blir vi inte förblindade av utfallet, och det ökar chanserna att vi agerar effektivt under processens gång, och fattar beslut som är gynnsamma för vår strategi och som i mindre utsträckning är styrda av kortvariga och intensiva känslor.


Intresserad av att stärka ditt psykologiska kapital? Oavsett vilken marknad du handlar i (Forex, krypto, aktier eller råvaror) så kan du lära dig strategier som stärker ditt psykologiska kaptial och vässar din edge ytterligare. Oavsett var i din resa du befinner dig i har du alltid nytta av att öka din självkännedom och skapa optimala förutsättningar för att fatta effektiva beslut. Klicka på knappen ”boka tid” och fyll i kontaktformuläret för att boka en 1-on-1 session.


Commenti


bottom of page