top of page

Vänskap - så skapar du och stärker vänskapsrelationer

Sociala relationer är en stor och viktig pusselbit för vårt välmående och forskning har visat att det påverkar både vår fysiska och mentala hälsa positivt. Men trots det värdefulla och positiva med vänskapsrelationer kan det också vara svårt och utmanande att hitta och skapa vänskapsband.



Hur vänskap påverkar oss positivt

Vänskap kännetecknas av ömsesidighet, att man åtminstone över tid investerar ungefär lika mycket i relationen. Vänskap innebär också att det finns en lojalitet i att man finns där för varandra och vill varandra väl. Det finns en öppenhet och tillit gentemot varandra. När vi umgås med personer vi tycker om och litar på frigörs oxytocin vilket till exempel sänker blodtrycket, dämpar kortisol (kroppens stresshormon) och det aktiverar det som kallas parasympatiska nervsystemet vilket är kroppens trygghetssystem. Att umgås med nära vänner har alltså tydliga fysiska effekter; vi mår bättre!


Så kan du aktivt stärka dina vänskapsrelationer

Det kan ibland vara så att man tar vänskapsrelationer lite för givet, att vänner är nåt man bara ska ha och att det inte är något som man ska behöva jobba aktivt för att få eller vidmakthålla. Men verkligheten är ofta något helt annat, många kämpar med att få vänner och precis som att man ofta behöver anstränga sig mycket för att hitta en partner och jobba för att få en kärleksrelation att fungera är vänskapsrelationer något som också kräver ansträngning. Nedan följer fyra tips hur du kan stärka dina vänskapsrelationer:


1.Våga vara "dålig" 

För att skapa djupare kontakt behöver vi våga gå emot känslor som säger att vi måste vara perfekta och bara visa upp våra bästa sidor. För när vi håller uppe en fasad är vi ju inte helt närvarande och engagerade och det kan skapa osäkerhet och ängslighet i relationen. För att få en genuin vänskap behöver vi gå djupare än den där ytliga ”allt är bra”-nivån och faktiskt vara mer personliga och sårbara. Gör vi det i en miljö som tar emot det på ett varmt och förstående sätt skapas starka vänskapsband. 


2. Våga uttrycka din uppskattning

Många tänker nog att det i en kärleksrelation är viktigt att ge varandra komplimanger och visa sin uppskattning, och samma sak gäller i en vänskapsrelation! Att säga saker som ”jag gillar verkligen att hänga med dig” eller ”du är så bra på att ge mig pepp och råd” skapar förutsättningar att fördjupa vänskapen eftersom att vi då är genuina och vågar visa oss sårbara i att ge komplimanger. 


3. Våga prata om relationen

I dejtingsammanhang och kärleksrelationer är det vanligt att vi ibland pratar om själva relationen och ställer frågor som ”vad tänker du om oss?” eller diskuterar förväntningar och behov. Samma sak är värdefullt i vänskapsrelationer. Om du till exempel upplever att du är den som hör av dig mer, testa att lyfta det med personen. Annars är det nämligen lätt att vi fastnar i tankar om att bristen på initiativ från den andre beror på att personen inte bryr sig om relationen men så är inte alltid fallet! Kanske finns det andra skäl till att personen är dålig på att höra av sig och att ni då kan prata om det. Om du till exempel får veta att vännen överlag är väldigt dålig på att höra av sig men uppskattar att du är den som drar kanske det kan kännas okej för dig att fortsätta ta initiativ för då vet du ju att det inte har med dig eller er vänskap att göra. 


4. Våga bjuda ut någon på kompisdejt

Tänk på det som en dejtingrelation, där vi ju är mer vana vid att utgå från att vi behöver jobba aktivt för att hitta en partner, att vi håller utkik, är på appar och att när vi känner intresse utmanar oss att gå på en dejt med personen. Samma sak gäller för vänner! Finns det någon i ditt nätverk som har potential att bli en vän eller närmare vän? Och testa i så fall att skriva till personen och fråga om hen vill ses. Det kan såklart kännas väldigt läskigt men om du tror att du skulle bli glad om någon skrev så till dig kan du testa att våga agera som om detsamma gäller om du ställer den frågan.


Övning ger färdighet

Tycker du att det här med relationsfärdigheter är utmanande för dig överlag? Då kan det vara hjälpsamt att påminna sig om att övning ger färdighet! Det kan kännas ovant och som om det inte går men precis som med att lära sig spela ett instrument eller bli fysiskt starkare behövs ofta tålmodig övning. Så försök få fatt i så mycket pepp och uppmuntran du bara kan och våga försök! 

För vissa kanske det också handlar om att det finns få kandidater och begränsad tillgång till personer i vår närhet, kanske utifrån platsen vi bor på eller hur vårt liv ser ut. Då kan det krävas att vi får försöka vara kreativa och leta efter sammanhang och sätt att utöka sitt nätverk, tex genom att gå med i föreningar, använda kompisappar, eller leta efter digitala forum. Tänk många bäckar små! 


P.S. Om du vill lyssna på "Lyckopusslets vänskapsskola!" där vi pratar med om ovanstående steg så kan du klicka på fliken "Podcast" så hittar du avsnittet där.



Comments


bottom of page